Sport.fi Uutiset RIO 2016: Toni Piispanen jätettiin neljänneksi 100 metrillä
Paralympiakomitea

RIO 2016: Toni Piispanen jätettiin neljänneksi 100 metrillä

Lontoon paralympiakultaa puolustanut Toni Piispanen hyytyi eilen neljänneksi Rion 100 metrillä. Luokassa T51 kelannut Piispanen jäi pronssista vain 6 sadasosaa ajallaan 22.02. Mitaliodotukset olivat luonnollisesti korkealla ennen kisaa, mutta vauhti ei tänään riittänyt.

- Tuntuu, että kaikki meni huonosti. En vaan päässyt kovempaa. Todennäköisesti rentous ja rytmi puuttuivat. Meni väkisin runttaamiseksi. Pitää katsoa videolta, että mikä siinä oikein meni pieleen, kommentoi pettynyt Piispanen.

Voittoon kelasi Belgian Peter Genyn uudella paralympialaisten ennätyksellä 21.15. Kakkossijaan vaadittiin 21.70 ja pronssiin 21.96. Piispasen tämän kauden paras on 20.91, joten kärjen vauhti ei ollut mitenkään erityisen kovaa Riossa.

- Aikojen puolesta mitalit menivät aika halvalla. Oma maksimivauhti ei tänään kelaustuolin mittarin mukaan ollut mikään kovin hyvä. Kovempaakin olen vetänyt. Olin vaan tänään liian huono, summaa Piispanen suoritustaan.

Piispasen kisat jatkuva Riossa vielä 400 metrillä, joka kelataan suoraan finaalina lauantaina 17.9.

Uimarit Lähteenmäki ja Mäkinen pettyivät päämatkoillaan

Tiistai oli Suomen uintijoukkueen odotetuin päivä. Hyvin kisat avanneella Leo Lähteenmäelle oli hyvät mahdollisuudet onnistuneella uinnilla finaaliin S9-luokan 50m vapaauinnissa. Lähteenmäki lähti hyvin oman alkueränsä kärjessä liikkeelle, mutta loppu ei sujunut samaan tahtiin. Leo Lähteenmäki oli finaalin 10. ajalla 26,74. Finaaliin olisi vaadittu 0,06 sekuntia parempi aika.
Lähteenmäki oli todella pettynyt kilpailun jälkeen.

- Pettymys tämä on, aika on todella surkea. Olen ollut hyvässä kunnossa ja satsannut täysillä sprinttiin. Alku lähti hyvin, mutta jostain syystä puolenvälin jälkeen aalto tai muu heitti sivuun, enkä saanut rytmistä kiinni, 24-vuotias jyväskyläläinen toteaa pettyneenä.

Lähteenmäen kaksi vuotta sitten uitu ennätys on 26,14.

Meri-Maari Mäkisen päämatka SM7-luokan 200 sekauinti päättyi pettymykseen, kun Mäkisen uinti hylättiin eriaikaisen perhospotkun takia alkuerän jälkeen. Mäkisen aika olisi ollut alkuerien kahdeksanneksi nopein ja riittänyt finaaliin. Finaalipaikka oli 24-vuotiaan Raision Urheilijoita edustavan urheilijan unelma ja realistinen tavoite.

- Iso pettymys tämä on. Finaali oli tavoite ja unelma, ehkä sitä lähdetään vielä neljän vuoden päästä yrittämään, Mäkinen päättää.

Henry Manni helposti 800 m finaaliin

Rion 100 metrin pronssimies Henry Manni kelasi helposti jatkoon T34-luokan 800 metrillä. Manni oli hyvissä tarkkailuasemissa koko matkan ajan ja tuli eränsä kolmantena maaliin, mikä takasi suoran jatkopaikan finaaliin ajalla 1.47.51.

- Se meni just niin kuin pitikin. Tilanne oli koko ajan hallinnassa ja voimia olisi tarvittaessa ollut paljonkin. Viimeinen sata metriä meni käytännössä lasketellen. Siihen nähden aika oli jopa aika hyvä, kommentoi Manni.

Mannin alkuerän kärjen innostuttiin jopa pieneen hurjasteluun. Kovinta vauhtia pitivät Tunisian Walid Ktila tehden uuden kisaennätyksen 1.46.28. Lähes samaan aikaan ennätti myös Iso-Britannian Rheed McCracken ajalla 1.46.31. Finaalista on tulossa varsin tiukka kilpailu.

- Hyvillä fiiliksillä mennään finaaliin. Tilanne on varmasti vähän haastavampi kuin 100 metrillä, mutta lähden ehdottomasti mitalia hakemaan. Ilman paineita mennään ja rennosti vaan, niin tulee paras tulos, jatkoi hyväntuulinen Manni.

Minna Leinonen karsiutui finaalista

Minna Leinonen kilpaili R5 10m ilmakiväärin peruskilpailussa. Peruskilpailussa ammutaan 60 laukausta ja kahdeksan jatkaa 34 urheilijan joukosta finaaliin. Leinonen aloitti hyvin ja oli kilpailun aikana parhaimmillaan kahdeksan joukossa, mutta sijoittui lopulta 18:ksi tuloksella 630,9. Leinonen joutui korjaamaan asentoaan kilpailun aikana ja se sekoitti rytmiä.

- Ennen kilpailun alkua jo tuntui, että asennon kanssa on vaikeaa. Se ei löytynytkään koko kilpailun aikana, tuntui että olisin ollut kiemurteleva käärme aseen takana. Asennon löytyminen on todella pienestä kiinni, Leinonen kertaa.

Peruskilpailun voitti Ukrainan Vasyl Kovalchuk uudella paralympiaennätyksellä 637.1. Finaalin viimeisen paikan nappasi 22-vuotias Ruotsin lupaus Philip Jonsson tuloksella 634.1. Finaalista tippui pois monta ennakkosuosikkia.

- En ole tulokseen ollenkaan tyytyväinen. Perusammuntani keskiarvo 10.6., jäin kauaksi siitä. Siitä olen helpottunut, että mikään ei tekemisessä jäänyt harmittamaan. Kaikkeni annoin, Leinonen summaa.

Leinonen voitti Ateenassa 2004 paralympiakultaa, Pekingissä 2008 hän oli 11. ja Lontoossa 2012 14. Paralympiapaikan Rioon hän saavutti vuoden 2014 MM-voitolla. Tokion 2020 paralympialaisten suhteen hän ei ole vielä tehnyt päätöstä.

- Rion jälkeen pidän välivuoden, sitten katson tilannetta uudelleen. Se on fifty-fifty, Leinonen toteaa.

Maalipalloilijoiden pelit loppuivat alkulohkoon

Suomen mahdottomalta tuntuva tehtävä oli toteutua. Suomi tarvitsi voiton alkulohkon viimeisestä ottelusta kahdeksan maalin erolla Kiinaa vastaan. Kiina teki pelin ensimmäisen maalin, sen jälkeen tahtipuikkoa heilutti Suomi. Erkki Miinala sai pelin kulkemaan alkuturnauksen tehottomuuden jälkeen ja takoi ensimmäisellä puoliajalla neljä maalia. Jarno Mattila vastasi kuudesta maalista. Kiinan pelin sekosi ja Suomi onnistui rangaistusheitoista. Puoliajalle mentiin lukemissa 2-10. Ottelu oli puoliajan lopussa maalista kiinni, sillä sääntöjen mukaan ottelu loppuu, jos maaliero on kymmenen.

Kiina löysi kuitenkin tauolla pelivireen vaihtojen kautta ja teki kaksi maalia heti alkuun ja kavensi eroa. Suomi onnistui toisella puoliajalla ainoastaan rangaistusheitosta ja ottelun loppulukemat olivat 7-11.

Ottelun laidassa pelannut Erkki Miinala oli luonnollisesti pettynyt ottelun jälkeen, mutta oli tyytyväinen, että Suomi löysi taisteluvireen.

- Onhan tämä valtava pettymys joukkueelle, olen kuitenkin todella ylpeä, että joukkue näytti, että pystyy taistelemaan, Miinala kuvailee.

- Luulen, että suurin syy tehottomuuteen löytyy rikkonaisesta harjoittelukaudesta ja avainpelaajilla oli loukkaantumisista. Kyllä tämän tason kisoihin tarvitaan ehjä harjoituskausi. Meillä on yksi paralympiavoitto, nyt on jonkun muun vuoro. Uusia kisoja tulee ja ensi vuonna pelataan EM-mitaleista Suomessa, Miinala toteaa.

Suomen lohkosta puolivälieriin etenee Liettua, Turkki, USA ja Kiina.


Purjehduksen lähtöä ei päästy tiistaina maaliin saakka tuulettoman sään vuoksi. Keskiviikkona yritetään kolmea lähtöä ja ensimmäinen starttaa kello 18.00 Suomen aikaa.

Suomalaiset Almatyssa maanantaina 6.2.
05.02.2017
Universiadit

Suomalaiset Almatyssa maanantaina 6.2.

Talviuniversiadien kahdeksantena päivänä suomalaisurheilijoita kilpailee ainoastaan pujottelussa.

Joukkuekisoista kuudes ja seitsemäs sija
05.02.2017
Universiadit

Joukkuekisoista kuudes ja seitsemäs sija

Talviuniversiadien seitsemännen kilpailupäivän suomalaissuoritukset tuottivat mitalin ja kaksi pistesijaa.

Aleksi Partanen laski hopealle slopestylessa
05.02.2017
Universiadit

Aleksi Partanen laski hopealle slopestylessa

Aalto-yliopistossa opiskeleva ja Joensuun Lumilautailijoita edustava Aleksi Partanen sijoittui toiseksi Almatyn talviuniversiadien slopestylessa.

Jäätanssissa onnistumisia, mäkihypyssä epäonnea
04.02.2017
Universiadit

Jäätanssissa onnistumisia, mäkihypyssä epäonnea

Almatyn talviuniversiadeissa tuore suomalaispari onnistui jäätanssissa ison yleisön edessä, kun taas mäkihypyssä loukkaantuminen varjosti kilpailua.

Anniina Lahti taisteli kumparelaskun pronssista
03.02.2017
Universiadit

Anniina Lahti taisteli kumparelaskun pronssista

Nopeasti vaihtuvat sääolosuhteet aiheuttivat tänään haasteita Universiadien talvikisojen rinteessä.

Turkkila ja Versluis luistelivat ennätyspisteensä
02.02.2017
Universiadit

Turkkila ja Versluis luistelivat ennätyspisteensä

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis vastasivat Universiadien neljännen kilpailupäivän parhaasta suomalaissuorituksesta. Vasta puoli vuotta yhdessä ...

Mepit ehdottavat ruohonjuuritason urheilulle verovähennysoikeutta - Takkulan mietintö hyväksyttiin
02.02.2017
Olympiakomitea

Mepit ehdottavat ruohonjuuritason urheilulle verovähennysoikeutta - Takkulan mietintö hyväksyttiin

Euroopan parlamentti ehdottaa lisää panostuksia liikunnallisen aktiivisuuden lisäämiseen sekä ...

Tee-se-itse Paralympiapäivä
02.02.2017
Vammaisurheilu

Tee-se-itse Paralympiapäivä

Paralympiakomitea sekä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry kokosivat välinepaketin, jonka avulla mikä tahansa ryhmä voi järjestää Paralympiapäivän. Paketti sisältää ideoita ja ...

Suur-Hamari valmiina mestaruuden puolustamiseen
02.02.2017
Vammaisurheilu

Suur-Hamari valmiina mestaruuden puolustamiseen

Paralumilautailun MM-mitalit ratkotaan Kanadan Big White -alppikeskuksessa. Suomalaisista paikalla ovat mestaruutta paracrossissa vuodelta 2015 puolustava Matti ...

Kaatuminen vei Forsströmin mitalin Universiadeissa
01.02.2017
Universiadit

Kaatuminen vei Forsströmin mitalin Universiadeissa

Universiadien kolmantena kilpailupäivänä elettiin suomalaisittain dramaattisia hetkiä.

30 nuorta urheilijaa edustaa Suomea EYOF-kisoissa
01.02.2017
EYOF

30 nuorta urheilijaa edustaa Suomea EYOF-kisoissa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut 30 urheilijan joukkueen edustamaan Suomea Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleille (EYOF) Turkin Erzurumiin 11.-18. helmikuuta.

Haastavien olosuhteiden päivä Universiadeissa
31.01.2017
Universiadit

Haastavien olosuhteiden päivä Universiadeissa

Kazakstanin vuoriston sää osoitti oikullisuutensa talviuniversiadien toisena kilpailupäivänä.

Olympiajoukkueen ja Oivaunen yhteistyö jatkuu kohti Pyeongchangin Olympialaisia 2018.
31.01.2017
Huippu-urheilu

Olympiajoukkueen ja Oivaunen yhteistyö jatkuu kohti Pyeongchangin Olympialaisia 2018.

Olympiajoukkueen ja Oivaunen yhteistyö jatkuu kohti Pyeongchangin Olympialaisia 2018.

Nea Luukko avasi Suomen mitalitilin Universiadeissa
30.01.2017
Universiadit

Nea Luukko avasi Suomen mitalitilin Universiadeissa

Suomen mitalitili Almatyn talviuniversiadeissa Kazakstanissa avautui heti ensimmäisellä mahdollisella hetkellä.

Talviuniversiadit alkavat Kazakstanissa
29.01.2017
Universiadit

Talviuniversiadit alkavat Kazakstanissa

17 urheilijan joukkue edustaa Suomea maanantaina 30.1. alkavissa Universiadien talvikisoissa Kazakstanin Almatyssa.