Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Huippu-urheilu

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

Presidentti Ahtisaari keskustelee Porissa urheilusta ja rauhasta
29.06.2015
Liikuntapolitiikka

Presidentti Ahtisaari keskustelee Porissa urheilusta ja rauhasta

Olympiakomitea, Valo ja Paralympiakomitea näkyvät Porin SuomiAreena-tapahtumassa heinäkuussa monella tavalla. Torstaina 16. heinäkuuta Porin Stadionilla järjestetään lasten ...

Median akkreditointiprosessi Rion paralympialaisiin
29.06.2015
Paralympiakomitea

Median akkreditointiprosessi Rion paralympialaisiin

Median akkreditointiprosessi Rion paralympialaisiin (7.-18.9.2016) on alkanut. Ensimmäisessä vaiheessa (press by number) median on ilmoitettava 28.8.2015 mennessä akkreditointitoiveet ...

Euroopan kisat päättyivät Bakussa
28.06.2015
European Games

Euroopan kisat päättyivät Bakussa

Suomen saldoksi historian ensimmäisistä Euroopan kisoista jäi yksi mitali, jonka toi Marko Kemppainen miesten skeet-ammunnassa.

Reetta Kanervo ui jälleen finaaliin
27.06.2015
European Games

Reetta Kanervo ui jälleen finaaliin

Bakussa järjestettävissä Euroopan kisoissa nähtiin viimeiset suomalaissuoritukset. Reetta Kanervo nappasi nuorten EM-uinneissa toisen finaalipaikkansa.

Reetta Kanervo ui EM-kuutoseksi
26.06.2015
European Games

Reetta Kanervo ui EM-kuutoseksi

Reetta Kanervo kiri kuudenneksi 50 metrin vapaauinnin nuorten EM-finaalissa Bakussa.

Yleisurheilijat Gwangjun universiadeihin valittu
26.06.2015
Huippu-urheilu

Yleisurheilijat Gwangjun universiadeihin valittu

Heino ja Mikkelä kuudentoista joukkkoon
25.06.2015
European Games

Heino ja Mikkelä kuudentoista joukkkoon

Sulkapalloilijat Eetu Heino ja Airi Mikkelä sijoittuivat 16 parhaan joukkoon Euroopan kisoissa.

Niko Vuorinen miekkaili viidenneksi
24.06.2015
European Games

Niko Vuorinen miekkaili viidenneksi

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen ylsi Bakussa uransa parhaaseen kansainväliseen suoritukseen.

Catharina Kock yllätti Euroopan kisojen miekkailussa
23.06.2015
European Games

Catharina Kock yllätti Euroopan kisojen miekkailussa

Rankingin perusteella viimeisenä urheilijana Bakun miekkailukisoihin selviytynyt Catharina Kock esitti upeita otteita ja raivasi tiensä kahdeksan parhaan joukkoon.

SM-viikko järjestetään Tampereella ensimmäistä kertaa 2016
23.06.2015
Huippu-urheilu

SM-viikko järjestetään Tampereella ensimmäistä kertaa 2016

SM-viikon tavoitteena on koota jopa 15 eri lajin suomalaiset huiput kilpailemaan oman lajinsa SM-mitaleista samalle paikkakunnalle. Tapahtuma on osoitus suomalaisen urheilun uudesta ...

23.06.2015
Huippu-urheilu

Valmentajan erikoisammattitutkinto alkaa elokuussa Vierumäellä

Valmentajan erikoisammattitutkinto (VeAT) alkaa uusien tutkinnon perusteiden mukaan elokuussa Vierumäellä. VeAT on tarkoitettu valmentajille, jotka valmentavat nuorten tai aikuisten ...

Sulkapalloilijat vahvassa vireessä
22.06.2015
European Games

Sulkapalloilijat vahvassa vireessä

Bakun sulkapalloturnaus käynnistyi suomalaisittain hienoissa merkeissä.

Marko Kemppainen ampui Euroopan kisojen pronssille
21.06.2015
European Games

Marko Kemppainen ampui Euroopan kisojen pronssille

Marko Kemppainen osoitti olevansa kivenkova kilpailija, kun hän teki ensin ennätyksensä ja paukutti sitten itsensä Euroopan kisojen skeetin kolmanneksi.

Suomen mitalitili auki Bakussa
21.06.2015
European Games

Suomen mitalitili auki Bakussa

Ampuja Marko Kemppainen sijoittui kolmanneksi miesten skeetissä Bakussa järjestettävissä Euroopan kisoissa.

Tomi Tuuha hyppäsi neljänneksi
20.06.2015
European Games

Tomi Tuuha hyppäsi neljänneksi

Euroopan kisojen ensimmäinen suomalaismitali oli äärimmäisen lähellä, kun Tomi Tuuha jäi voimistelun telinekohtaisissa finaaleissa hypyn neljännelle sijalle vain 0,05 ...