Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

04.03.2015
KIHU
KIHU - tutkimuslaitos ja vai urheilijan paras kaveri?

KIHU - tutkimuslaitos ja vai urheilijan paras kaveri?

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU perustettiin Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (LIKES) osaksi vuonna 1990 ja toiminta käynnistyi 1.1.1991. Vuodesta 2000 KIHU on toiminut oman säätiön puitteissa (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiö). Säätiön perustivat Suomen Olympiakomitea (OK), Jyväskylän ...

02.03.2015
Varhaiskasvatus
”Meillä saa”, mutta mummot murehtivat vauhdista ja vastuusta

”Meillä saa”, mutta mummot murehtivat vauhdista ja vastuusta

”Te sallitte nämä vauhdinhuumat pulkassa ja keinussa seisoen, joten otattehan myös vastuun?Hommatkaa edes kypärät niiden rakkaiden lasten turvaksi.” peräsivät Murehtivat mummot yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 28.1).

02.03.2015
Arvot
Ota kantaa: Mikä merkitys liikkeen lisäämisellä on Suomen tulevaisuudelle?

Ota kantaa: Mikä merkitys liikkeen lisäämisellä on Suomen tulevaisuudelle?

Reilu Peili uudistuu. Vaikuttajaraadin mielipiteitä heijastanut juttusarja kysyy jatkossa mielipiteitä myös urheilukansalta. Sport.fi-sivuilla kuka tahansa voi käydä antamassa mielipiteensä kysymyksiin anonyymisti. ...

02.03.2015
Varhaiskasvatus
Pienin askelin kehittämistyö on mielekästä ja palkitsevaa

Pienin askelin kehittämistyö on mielekästä ja palkitsevaa

Nopeat tulokset, tietoisesti omaan työhön vaikuttaminen ja iloinen työote, kiteyttää varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Virpi Mattila Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa käytettävän Snadit stepit -toimintamallin antoisimmat seikat. Kehittämistoiminta ei missään tapauksessa saa olla haudanvakavaa, sen täytyy olla hauskaa!

02.03.2015
Varhaiskasvatus
Ilmoittaudu eläimelliseen Pihaseikkailuun!

Ilmoittaudu eläimelliseen Pihaseikkailuun!

Voi vikkelät sisiliskot ja loikkivat kengurut - kevään Pihaseikkailussa päiväkodin piha muuntuu eläintarhaksi! Ilmoittaudu nopeasti mukaan antamaan vauhtia perheisiin taatusti mielekkäällä tavalla.

08.02.2015
Varhaiskasvatus
Laivaseminaari ja sen toiminnalliset työpajat kutsuvat

Laivaseminaari ja sen toiminnalliset työpajat kutsuvat

Luontoliikuntaa, lukuja liikkuen, tavuja touhuten, sirkustelua ja paljon muuta. Viime syksynä innostuneen palautteen saanut Lasten liikuttajat -seminaari järjestetään tänä vuonna 3.-5.10. Ilmoittautuminen on avattu. Kysyimme edellisen seminaarin kokemuksia Marian Tarhasta.

02.03.2015
Vammaisurheilu
Suur-Hamarille banked slalomin MM-pronssia

Suur-Hamarille banked slalomin MM-pronssia

Matti Suur-Hamari on voittanut paralumilautailun MM-kisoista banked slalomissa pronssia. Aiemmin tällä viikolla hän voitti kultaa crossista. Mitalit ovat Suur-Hamarin uran ensimmäiset arvokisamitalit.

27.02.2015
Liikuntapolitiikka
OLL & Valo: Kipinä liikunnan harrastamiseen syntyy onnistumisen kokemuksista

OLL & Valo: Kipinä liikunnan harrastamiseen syntyy onnistumisen kokemuksista

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ja Valo ovat tunnistaneet ajankohtaisesta liikuntakeskustelusta sävyjä, jotka voidaan tulkita liikkumattomien tai liian vähän liikkuvien ihmisten syyllistämiseksi ja liikkumaan ...

27.02.2015
Urheiluseurat
Kuka seurassa päättää?

Kuka seurassa päättää?

Liikunta- ja urheiluseurojen ydin on liike, liikkuminen, urheileminen, ohjaaminen ja valmentaminen. Seura organisaationa jää usein taka-alalle. Näin on hyvä, jos seura toimii. Hyvä organisaatio takaa ja mahdollistaa liikunnan harrastamisen tänään ja huomenna. Huono organisaatio tukahduttaa hyvän liikkeen. 

17.02.2015
Urheiluseurat
Nerokas Aktiivipäivä yhdistää ja uudistaa seurayhteisöä monin tavoin

Nerokas Aktiivipäivä yhdistää ja uudistaa seurayhteisöä monin tavoin

Kirkkonummelaisen Sinettiseuran, TanssiDansin, perinteenä on kevät- ja syyskaudella toteutettava Aktiivipäivä. Pääasiallinen tavoite on avata seuratoiminnan moninaisuutta jäsenistölle. -Kun seurassa on sekä kilpatanssijoita ...

27.02.2015
Uutta: Yhdistykset voivat jättää sähköisen veroilmoituksen

Uutta: Yhdistykset voivat jättää sähköisen veroilmoituksen

Verohallinto kannustaa kaikkia yhteisöasiakkaitaan, kuten osakeyhtiötä ja yhdistyksiä, sähköisen veroilmoituksen tekemiseen. Paperisia esitäytettyjä veroilmoituslomakkeita ei enää lähetetä tahoille, jotka antavat veroilmoituksen 4, 6, 6B tai 6C. Osakeyhtiöiden osalta tähän siirryttiin jo vuonna 2014. 

17.02.2015
Liikuntapolitiikka
Liikunnan ja urheilun edistäjille vuosina 2011-2013 yli 61 miljoonaa EU-rahoitusta

Liikunnan ja urheilun edistäjille vuosina 2011-2013 yli 61 miljoonaa EU-rahoitusta

EU:n maaseutuohjelman ja rakennerahastojen yhteenlaskettu varattu julkinen tuki suomalaisille liikuntaa laaja-alaisesti kehittäville hankkeille vuosina 2011–2013 oli 61,7 miljoonaa euroa ja tukea sai 905 hanketta. ...

25.02.2015
Vammaisurheilu
Matti-Suur Hamari on paracrossin maailmanmestari

Matti-Suur Hamari on paracrossin maailmanmestari

La Molinan haastavat sääolosuhteet eivät hyydyttäneet Matti Suur-Hamarin huikeaa virettä. Runsas lumisade ja kova tuuli hankaloittivat laskemista, mutta lopulta normaalisti käyty kisa oli suomalaisittain nappisuoritus.

24.02.2015
Liikuntapolitiikka
Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt haastavat kansanedustajaehdokkaat allekirjoittamaan Lasten ja nuorten huoneentaulun

Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt haastavat kansanedustajaehdokkaat allekirjoittamaan Lasten ja nuorten huoneentaulun

Kansanedustajaehdokkaat haastetaan nyt asettumaan eduskuntavaaleissa lasten ja nuorten puolelle. Jokainen ehdokas on tervetullut allekirjoittamaan verkossa Lasten ja nuorten kansanedustajan huoneentaulun, jolloin he ...

23.02.2015
Huippu-urheilu
Henrik Dettmann siirtyy Besiktasin päävalmentajaksi

Henrik Dettmann siirtyy Besiktasin päävalmentajaksi

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja ja Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön palloilulajien vastuuvalmentaja Henrik Dettmann, 56, on kutsuttu Besiktas Istanbulin päävalmentajaksi.