Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Huippu-urheilu

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

Suomalaiset EYOF-kisoissa lauantaina 1.8.
01.08.2015

Suomalaiset EYOF-kisoissa lauantaina 1.8.

Kuudennen kisapäivän aikataulut. Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit päättyvät tänään Georgian Tbilisisssä.

Suomella kahden mitalin päivä
31.07.2015
EYOF

Suomella kahden mitalin päivä

Suomen joukkueen EYOF- mitalitili karttui perjantaina kullalla ja hopealla Georgian Tbilisissä. Arttu Korkeasalon kuulakaaret toivat kultaa ja Helena ...

Teppo Polvi käsipyöräili neljänneksi MM-aika-ajossa
31.07.2015

Teppo Polvi käsipyöräili neljänneksi MM-aika-ajossa

Teppo Polvi vastasi para-pyöräilyn MM-kilpailujen toisen kilpailupäivän parhaasta suomalaispanoksesta sijoittumalla neljänneksi käsipyörien H1-luokan 14 kilometrin aika-ajossa. ...

Helena Leveelahdelle kiekonheiton hopeaa
31.07.2015

Helena Leveelahdelle kiekonheiton hopeaa

Virtan Urheilijoiden Helena Leveelahti on saavuttanut hopeaa kiekonheitossa Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleissa Georgian Tbilisissä. Leveelahden tulos oli 48,06.

Arttu Korkeasalon kuulakaaret toivat kultaa
31.07.2015
EYOF

Arttu Korkeasalon kuulakaaret toivat kultaa

Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo toi Suomelle toisen EYOF-kultamitalin. Korkeasalo otti poikien kuulantyönnössä voiton omalla henkilökohtaisella ennätyksellään 18,98.

Peking järjestää vuoden 2022 talviolympialaiset ja -paralympialaiset
31.07.2015
Olympialaiset

Peking järjestää vuoden 2022 talviolympialaiset ja -paralympialaiset

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on myöntänyt vuoden 2022 talviolympialaisten ja ...

Suomalaiset EYOF-kisoissa perjantaina 31.7.
31.07.2015

Suomalaiset EYOF-kisoissa perjantaina 31.7.

Viidennen kisapäivän aikataulut.

Suomelle mitalivärisuora - Viivi Lehikoinen ylivoimainen 400 m aidoissa
31.07.2015
EYOF

Suomelle mitalivärisuora - Viivi Lehikoinen ylivoimainen 400 m aidoissa

Suomi saavutti kolme mitalia neljäntenä kilpailupäivänä Euroopan Nuorten ...

Kiira Väänänen kiskaisi hopeaa moukarissa
30.07.2015

Kiira Väänänen kiskaisi hopeaa moukarissa

Suomen mitalisaldo kasvoi Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla, kun arvokisojen ensikertalainen Kiira Väänänen otti hopeaa moukarinheiton finaalissa. Varpaisjärven Virettä edustavan ...

Emilia Kanervalle pronssia EYOF-judossa
30.07.2015
EYOF

Emilia Kanervalle pronssia EYOF-judossa

Kirkkonummen Judoseuran Emilia Kanerva nousi tänään pronssikorokkeelle Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla. Hallitseva alle 18-vuotiaiden Euroopan mestari Kanerva otti ...

Viivi Lehikoiselle kultaa EYOF-ennätyksellä
30.07.2015
EYOF

Viivi Lehikoiselle kultaa EYOF-ennätyksellä

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen juoksi ylivoimaiseen voittoon tyttöjen 400 metrin aidoissa Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla Georgian Tbilisissä. Lehikoisen voittoaika 57,74 ...

Suomalaiset EYOF-kisoissa torstaina 30.7.
30.07.2015

Suomalaiset EYOF-kisoissa torstaina 30.7.

Neljännen kisapäivän aikataulut.

Hakanen loikkasi EYOF-finaalin neljänneksi
30.07.2015
EYOF

Hakanen loikkasi EYOF-finaalin neljänneksi

Suomen pistetili karttui keskiviikkona Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla, kun kolmiloikkaaja Saara Hakanen oli finaalin neljäs tuloksellaan 12,56. Hän paransi myös komeasti omaa ...

Suomalaiset EYOF-kisoissa keskiviikkona 29.7.
29.07.2015
EYOF

Suomalaiset EYOF-kisoissa keskiviikkona 29.7.

Kolmannen kisapäivän aikataulut.

Tuomilehdon EYOF-hopea toisen kisapäivän kohokohta
29.07.2015
EYOF

Tuomilehdon EYOF-hopea toisen kisapäivän kohokohta

Pikajuoksija Lauri Tuomilehdon kaulaan ripustettiin hopeamitali poikien 100 metrin finaalin jälkeen Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien kesäkisoissa. Toisena kisapäivänä nähtiin ...