Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

19.12.2014
KIHU
Aikamatka tutkimuksesta asiantuntijatoimintaan

Aikamatka tutkimuksesta asiantuntijatoimintaan

KIHU ja Jyväskylän yliopisto järjestävät 15.1.2015 seminaarin "Jyväskylän osaaminen urheiluvalmennuksen tukena". Osallistujille on tarjolla mielenkiintoinen aikamatka tutkimuksesta asiantuntijatoimintaan. Seminaarin yhteydessä vaihdetaan myös KIHUn johtajuutta Jukka Viitasalon jäädessä eläkkeelle ja Sami Kalajan ottaessa ohjat käsiinsä.

18.12.2014
Koulu
Taisto motivoi yläkoululaisia: "Aina löytyy jotain, mikä kiinnostaa"

Taisto motivoi yläkoululaisia: "Aina löytyy jotain, mikä kiinnostaa"

Oikean ja kestävän liikuntanautinnon löytämiseksi, pitää sen tapahtua omaehtoisesti, spontaanisti ja hauskasti. 

18.12.2014
Arvot
Liikunnan ja urheilun tasa-arvotyö jatkuu

Liikunnan ja urheilun tasa-arvotyö jatkuu

Kesäkuussa 2014 Reilu Peili haastoi raatilaisensa tekemään lupaukset sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa ja urheilussa. Lupaustenkeruu oli tribuutti IWG-konferenssille, joka keräsi kesäkuiseen Helsinkiin yhteensä 704 osallistujaa 87 maasta.

15.12.2014
Sport Finland
Ekokompassi tapahtuma -järjestelmällä jämptiä ympäristötyötä tapahtumiin

Ekokompassi tapahtuma -järjestelmällä jämptiä ympäristötyötä tapahtumiin

Kuten muussakin ihmisen toiminnassa niin tapahtumissakin kuluu energiaa ja vettä, syntyy roskia ja liikennettä eli vaikutuksia ympäristöön.

18.12.2014
Urheiluseurat
”Olisi osattava katsoa rohkeasti 3-5 vuoden päähän tulevaisuuteen.”

”Olisi osattava katsoa rohkeasti 3-5 vuoden päähän tulevaisuuteen.”

Ilmiannetut puheenjohtajat -juttusarjassa esittelyvuorossa on Jyväskylän naisvoimistelijoiden Eeva Aartolahti. Esittelemme sarjassa seurojen puheenjohtajia, joista olemme saaneet vihjeen. Haluamme tuoda ...

15.12.2014
Sport Finland
Innostava Suomi 2017: ”Together we create cool events with a soul”

Innostava Suomi 2017: ”Together we create cool events with a soul”

”Together we create cool events with a soul” Finland 4 the love of sport

16.12.2014
Lasten ja nuorten urheilu
Yhden tähden vanhempi

Yhden tähden vanhempi

Urheilusanomien mukaan lätkävanhemmilta on kadonnut tolkku. Kolmen A:n pelaajien lisäksi kaivattaisiin kolmen tähden isiä ja äitejä. Miten heitä saa?

16.12.2014
Paralympiakomitea
Kolminkertainen paralympiamitalisti Jani Kallunki lopettaa kilpauransa

Kolminkertainen paralympiamitalisti Jani Kallunki lopettaa kilpauransa

Judoka Jani Kallunki, 39, lopettaa kilpauransa. Maalipallossa paralympiakultaa 1996 ja judossa paralympiapronssia 2004 sekä 2008 voittaneen vantaalaisen lopettamispäätös kypsyi syksyn aikana. Vuoden 2012 ...

15.12.2014
Huippu-urheilu
Huippu-urheilun arvokilpailukalenteri vuosille 2015-2022

Huippu-urheilun arvokilpailukalenteri vuosille 2015-2022

Merkittävimpien urheilun kansainvälisten arvokilpailujen kisaisännyydet painottuvat tulevaisuudessa Euroopan ulkopuolelle, mutta Suomessakin järjestetään lähivuosina neljä MM-tason tapahtumaa.

14.12.2014
Respect
Siiri "Äitee" Rantanen 90 vuotta

Siiri "Äitee" Rantanen 90 vuotta

Maastohiihdon olympiavoittaja Siiri Rantanen viettää 90-vuotispäiväänsä tänään sunnuntaina. Hän syntyi 14. joulukuuta 1924 Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa. Merkkipäiväänsä hän juhlistaa muun muassa olympiavoittajien Veikko Kankkosen, Juha Miedon ja hiihtosiskonsa Lydia Wideman-Lehtosen ...

12.12.2014
Sport Finland
Helsinki vahvassa nousussa kansainvälisten urheilukaupunkien listalla

Helsinki vahvassa nousussa kansainvälisten urheilukaupunkien listalla

Helsinki on tämän vuoden kovin nousija Sportcalin julkaisemalla Global Sport Cities 2014 –listalla. Helsinki sijoittuu seitsemänneksitoista kansainvälisessä vertailussa, jossa mitataan kaupunkien aktiivisuutta ja osaamista ...

12.12.2014
Urheiluseurat
”Olemme aktiivisesti esillä erilaisissa tapahtumissa ja mediassa.”

”Olemme aktiivisesti esillä erilaisissa tapahtumissa ja mediassa.”

Ilmiannetut puheenjohtajat -juttusarjassa esittelyvuorossa on Karkkilan Ratsastajien Jenni Niittumäki. Esittelemme sarjassa seurojen puheenjohtajia, joista olemme saaneet vihjeen. Haluamme tuoda esille ...

11.12.2014
Respect
Kolmen lajin paralympiamitalisti Heikki Miettinen sai Pro Urheilu -palkinnon

Kolmen lajin paralympiamitalisti Heikki Miettinen sai Pro Urheilu -palkinnon

Moninkertainen paralympiamitalisti Heikki Miettinen sai opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän 20 000 euron arvoisen Pro Urheilu -palkinnon. Liikunta-asioista vastaava puolustusministeri Carl ...

11.12.2014
Liikuntapolitiikka
Millainen on paikkakuntasi Täydellinen liikuntakuukausi?

Millainen on paikkakuntasi Täydellinen liikuntakuukausi?

Mikkelissä järjestettiin 22.8.-22.9. täydellinen liikuntakuukausi. Kokeilu liikutti lapsia, koululaisia, nuoria, aikuisia ja senioreja - osallistujia oli yhteensä 25 000. Miten sama toteutettaisi paikkakunnallasi? Valo tarjoaa tuen kaikille Suomen kaupungeille, jotka haluavat lähteä toteuttamaan vastaavaa.

11.12.2014
Vammaisurheilu
Maija Järvelällä komea alku maailmancupissa

Maija Järvelällä komea alku maailmancupissa

Maija Järvelä aloitti vammaishiihdon maailmancupin Vuokatissa loistavasti. Kahdesta ensimmäisestä ampumahiihdon osakilpailusta on taskussa voitto ja toinen sija. Järvelä sijoittui ampumahiihdon pikakilpailussa toiseksi avauspäivänä keskiviikkona 10.12. Hyvä tahti jatkui torstaina ja Järvelä voitti ampumahiihdon 12,5 ...