Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

27.11.2014
Valo
Yritysmaratonviestin 22.5.2015 ennakkoilmoittautuminen on käynnistynyt!

Yritysmaratonviestin 22.5.2015 ennakkoilmoittautuminen on käynnistynyt!

Yritysten ja erilaisten työyhteisöjen joukkueet liikkuvat Töölönlahden ympäristössä hyvällä fiiliksellä jälleen 22. toukokuuta 2015, kun Yritysmaratonviesti järjestetään seitsemännen kerran. Matka ja tyyli ovat juoksijalle ...

27.11.2014
Vammaisurheilu
Tuomisto ja Pyy aloittavat kilpailukauden Vuokatissa

Tuomisto ja Pyy aloittavat kilpailukauden Vuokatissa

Maasto- ja ampumahiihtäjien kilpailukausi alkaa kahden viikon päästä. Ensimmäinen maailmancupin osakilpailu hiihdetään Vuokatissa 10.–17.12.2014. Urheilijoilla on tasapainoinen harjoittelukausi takana ja kova into päästä kilpailemaan.

27.11.2014
Olympialaiset
Tutustu Rio 2016 maskotteihin!

Tutustu Rio 2016 maskotteihin!

Vuoden 2016 paralympialaisten ja olympialaisten maskotit julkistettiin Rio de Janeirossa tällä viikolla. Olympialaisten maskotti on sekoitus Brasilian eri elämistä: sillä on kissan, apinan ja linnun ominaisuuksia. Se voi myös venyttää raajojaan niin paljon kuin haluaa. Paralympialaisten maskotti on puolestaan sekoitus Brasilian ...

26.11.2014
Paralympiakomitea
Para School Day 2015 –koulut julkistettu

Para School Day 2015 –koulut julkistettu

Suomen Paralymiakomitean koulukiertue Para School Day jalkautuu vuoden 2015 toukokuussa kymmenellä koululle. Kiertueelle haki avoimessa haussa 116 koulua, mikä oli ylivoimainen hakijaennätys.

25.11.2014
Valmentajakoulutus
Valmentajien täydennyskoulutusta uudella yhteistyöllä

Valmentajien täydennyskoulutusta uudella yhteistyöllä

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja Kisakallion urheiluopisto ovat kuluneen syksyn aikana käynnistelleet täydennyskoulutusyhteistyötä. Ensimmäiset yhteistyössä toteutetut täydennyskoulutukset ovat olleet Taitovalmennus ja Psyykkinen valmennus. Molemmat koulutukset ovat saaneet mukavasti osallistujia. Lajikirjossa ...

25.11.2014
Ministeri Haglund haluaa työmarkkinajärjestöt mukaan liikkumattomuustalkoisiin

Ministeri Haglund haluaa työmarkkinajärjestöt mukaan liikkumattomuustalkoisiin

Puolustus- ja urheiluministeri Carl Haglundun tutustui maanantaina 24.11. Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhean eri lajien toimintaan sekä valotti liikuntapaikkarakentamisen rahoituspäätöksiä.

25.11.2014
Urheiluseurat
”Urheiluseuran pyörittäminen on melkoista johtamis- ja talousjohtamiskoulutusta."

”Urheiluseuran pyörittäminen on melkoista johtamis- ja talousjohtamiskoulutusta."

Ilmiannetut puheenjohtajat -juttusarjassa esittelyvuorossa on Rovaniemen Taitoluistelijoiden Laura Lauri. Esittelemme sarjassa seurojen puheenjohtajia, joista olemme saaneet vihjeen. Haluamme tuoda esille ...

24.11.2014
Valo
Samuli Vasala liiketoimintayksikön toimitusjohtajaksi​

Samuli Vasala liiketoimintayksikön toimitusjohtajaksi​

Samuli Vasala aloittaa Valon ja Suomen Olympiakomitean yhteisen liiketoimintayksikön toimitusjohtajana 16.01.2015. Kauppatieteiden maisteri Vasala siirtyy tehtävään Suomen Urheiluliitosta, jossa hän on toiminut aikaisemmin muun muassa Track & Field Finland Oy:n markkinointipäällikkönä ja harrasteliikuntajohtajana.

21.11.2014
Valo
Ilmoittaudu mukaan Liikkujan polku -verkoston ensimmäiseen verkostotapaamiseen

Ilmoittaudu mukaan Liikkujan polku -verkoston ensimmäiseen verkostotapaamiseen

Ilmoittaudu 29.1.2015 tapaamiseen tästä

21.11.2014
Olympiakomitea
Itä-Suomen yliopiston urheilujohtamisen opinnot nyt myös verkossa

Itä-Suomen yliopiston urheilujohtamisen opinnot nyt myös verkossa

Urheilujohtamisen opinnot alkoivat Itä-Suomen yliopistossa syksyllä 2013. Syksystä 2014 lähtien opintoja on voinut suorittaa myös verkko-opintoina avoimessa yliopistossa.

20.11.2014
Paralympiakomitea
Maalipallo ja pyörätuolirugby osaksi Urhean toimintaa

Maalipallo ja pyörätuolirugby osaksi Urhean toimintaa

Vammaisurheilu on vankistanut asemaansa urheiluakatemioiden toiminnassa. Suurimpina lajeina maalipallo ja pyörätuolirugby ovat liittyneet Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian Urhean akatemialajeiksi. Lisäksi vuoden aikana vammaisurheilijoiden määrä urheiluakatemioissa on kasvanut merkittävästi.

19.11.2014
Urheiluseurat
Valon ja Yle Urheilun urheiluseuratoiminta -juttusarja saanut hyvin näkyvyyttä

Valon ja Yle Urheilun urheiluseuratoiminta -juttusarja saanut hyvin näkyvyyttä

Suomalaista urheiluseuratoimintaa on esitelty tänä syksynä Yle Urheilun nettisivuilla ja Ylen Urheiluviikonlopun lähetyksissä. Parrasvaloihin ovat päässet myös arjen sankarit, jotka päivittäin pitävät Suomea liikkeessä ...

19.11.2014
Liikuntapolitiikka
Suomen Ladulle kunniamaininta Avoin raportti -kilpailussa

Suomen Ladulle kunniamaininta Avoin raportti -kilpailussa

Suomen Ladulle myönnettiin kunniamaininta PwC:n vuosittain järjestämässä yhdistyksille ja säätiöille tarkoitetussa Avoin raportti -kilpailussa.

19.11.2014
Vammaisurheilu
Käsipyöräilijä Teppo Polvesta vuoden pyöräilijä

Käsipyöräilijä Teppo Polvesta vuoden pyöräilijä

Pyöräilyunioni on valinnut vuoden 2014 pyöräilijäksi Teppo Polven. Käsipyörien H1-luokassa kilpaileva Polvi voitti syyskuun MM-kilpailuissa kaksi mitalia. Mitalit olivat Suomelle kautta aikain ensimmäisen MM-tason mitalin vammaispyöräilyssä. Polvi sijoittui 8,3 kilometrin tempokilpailussa kolmanneksi.  Lisäksi ...

18.11.2014
Sport Finland
Lahti uudistuu

Lahti uudistuu

Lahtelainen liikunta-, urheilu- ja tapahtumainfra uudistuu voimakkaasti. Erityisesti Lahden Urheilukeskuksen alueella on melkoinen määrä samanaikaisia uudistuskohteita. Kaikki tähtää ennen kaikkea MM-kisavuoteen 2017, mutta valmistuvat jo esikisoihin vuodelle 2016. Hankkeista vastaa Lahden Tilakeskus.