Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

26.03.2015
Huippu-urheilu
Jukka Rautakorpi palloilulajien vastuuvalmentajaksi

Jukka Rautakorpi palloilulajien vastuuvalmentajaksi

Jukka Rautakorpi, 51, on nimetty Huippu-urheiluyksikköön uudeksi palloilulajien vastuuvalmentajaksi.

25.03.2015
Lasten ja nuorten urheilu
Liikunnalliset perustaidot urheilemisen ytimessä

Liikunnalliset perustaidot urheilemisen ytimessä

Harrastamalla lapsuudessa monipuolisesti liikuntaa ja urheilua lapsi rakentaa vahvaa pohjaa sekä liikunnallisten perustaitojen että lajitaitojen oppimiselle. Tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitojen oppiminen on perusta, jonka varaan myöhemmin urheilijan polulla valinta- ja huippuvaiheessa on mahdollista rakentaa vahvat lajitaidot ...

26.03.2015
European Games
Euroopan kisoihin valittiin lisää urheilijoita

Euroopan kisoihin valittiin lisää urheilijoita

Suomen Olympiakomitea on nimennyt 23 uutta urheilijaa Suomen joukkueeseen ensi kesän Euroopan Kisoihin. Kisat järjestetään Bakussa Azerbaidžanissa 12.-28.6.

26.03.2015
Lasten ja nuorten urheilu
Nuoret liian vähän liikkeellä ja liikaa ruudun ääressä

Nuoret liian vähän liikkeellä ja liikaa ruudun ääressä

LIITU-tutkimus avaa taustatekijöitä lasten ja nuorten liikkumiseen

25.03.2015
Lasten ja nuorten urheilu
Nuorilla liian vähän liikettä ja liikaa ruutuaikaa

Nuorilla liian vähän liikettä ja liikaa ruutuaikaa

LIITU-tutkimuksella selvitettiin  11-, 13- ja 15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä. Keväällä 2014 kerätyn aineiston tulokset on raportoitu tuoreessa valtion liikuntaneuvoston julkaisusarjan raportissa Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa.

27.03.2015
Urheiluseurat
Ostohyvitykset seuralle ovat verottomia

Ostohyvitykset seuralle ovat verottomia

Millaisesta tulosta on kyse, kun seura saa rahaa yritykseltä tämän seuraväelle suuntautuvasta myynnistä. Olettamana on, että seura tiedottaa esimerkiksi tuotteesta tai palvelusta, mutta ei myy sitä.

24.03.2015
Vammaisurheilu
Minna Leinonen tähtää Rioon

Minna Leinonen tähtää Rioon

Keski-Suomen Ampujia edustava Minna Leinonen voitti viikonloppuna ilmakiväärin R5-luokan Suomen mestaruuden. Leinonen tähtäsi edellisten SM-kilpailujen tavoin 600 pistettä.– Tulos tyydyttää minua. Se oli taisteltu tulos, koska minulla oli vähän kiire asentoni kanssa. Laskin jousitukea ja siirsin pyörätuolini kulmaa. Ne ...

23.03.2015
Koulu
Koululaiset liikkumaan uuden työkalun avulla

Koululaiset liikkumaan uuden työkalun avulla

Move! tarkoittaa peruskoululaisten fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmää, joka kartoittaa oppilaiden fyysistä toimintakykyä, antaa siitä palautetta ja kannustaa oppilaita pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Sen avulla oppilasta ohjataan huomaamaan hyvinvoinnin taustalla olevia fyysisiä tekijöitä. Move! antaa tietoa oppilaalle ...

23.03.2015
Lasten ja nuorten urheilu
Lasten ja nuorten toimintakyvyn testaaminen Kuntotestauspäivien teemana

Lasten ja nuorten toimintakyvyn testaaminen Kuntotestauspäivien teemana

Liikuntatieteellisen seuran (LTS) järjestämien Kuntotestauspäivien 19.-20.3.2015 pääteemana oli tänä vuonna lasten ja nuorten toimintakyvyn testaaminen ja arviointi. Kahden päivän aikana kuultiin Kisakalliossa yhteensä ...

23.03.2015
Valo
Hae pohjoismaiseen urheilujohtamisen koulutukseen – Tähtäimessä kansainväliset kentät

Hae pohjoismaiseen urheilujohtamisen koulutukseen – Tähtäimessä kansainväliset kentät

Pohjoismaiset liikunnan ja urheilun kattojärjestöt sekä olympiakomiteat yhdessä Hollannin kanssa järjestävät urheilujohtamisen koulutuksen (Nordic International Leadership Education). 

23.03.2015
Vammaisurheilu
Ilkka Tuomisto maailmancup-kauden päätöskisassa neljänneksi

Ilkka Tuomisto maailmancup-kauden päätöskisassa neljänneksi

Ilkka Tuomisto päätti vammaishiihdon maailmancupin kautensa neljänteen sijaan Norjan Surnadalissa. Tuomisto oli perinteisen kympillä tiukasti jopa voittotaistossa ja kolmossija jäi lopulta vain viiden sekunin päähän. Kilpailun voitti Venäjän Rushan Minnegulov, toiseksi tuli Ukrainan Ihor Reptjuk ja ...

20.03.2015
Urheiluseurat
Valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen superviikonloppu huhtikuussa

Valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen superviikonloppu huhtikuussa

VOK-superviikonloppu järjestetään 15 alueella eri puolella Suomea samaan aikaan keväällä 17.4.–19.4.2015 ja syksyllä 18.–20.9.2015.

20.03.2015
Koulu
Liikuntakerho kouluun – toimi nyt!

Liikuntakerho kouluun – toimi nyt!

Monet urheiluseurat haluaisivat aloittaa liikuntakerhon oman paikkakunnan koulussa. Miten kannattaisi toimia, jotta ensi lukukauden alussa seuralla olisi toimiva liikunta-/lajikerho koululla?

20.03.2015
Liikuntapolitiikka
OKM:n työryhmän toimenpide-ehdotukset luovutettiin ministerille

OKM:n työryhmän toimenpide-ehdotukset luovutettiin ministerille

Liikuntapolitiikan tulevaisuuden suuntaviivoja arvioinut ja valmistellut työryhmä (nk pyöreän pöydän työryhmä) luovutti tänään mietintönsä urheiluasioista vastaavalle ministerille Carl Haglundille. Toimenpide-ehdotusten keskiössä ovat koulupäivän liikunnallistaminen, poikkihallinnollisuus, yhdenvertaisuus ja integriteetti.

18.03.2015
Koulu
Suomalainen kouluinnovaatio tuo iloa ja liikettä lapsille ja luokille ympäri maailmaa

Suomalainen kouluinnovaatio tuo iloa ja liikettä lapsille ja luokille ympäri maailmaa

Valon Liikuntaseikkailu on liikuttanut suomalaislapsia jo 14 vuoden ajan. Luokat ovat seikkailleet ympäri maailmaa ja samalla tutustuneet eri maiden kohteisiin. Nyt Liikuntaseikkailu on kansainvälistynyt hurjaa vauhtia. ...