Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

31.10.2014
Urheiluseurat
Valo ja Yle Urheilu esittelevät suomalaista urheiluseuratoimintaa

Valo ja Yle Urheilu esittelevät suomalaista urheiluseuratoimintaa

Valon ja Yle Urheilun yhteistyön tarkoituksena on tuoda esille suomalaisen urheiluseuratoiminnan tämän hetken tilannetta, haasteita ja mahdollisuuksia. Urheiluseuratoiminta on isossa murroksessa, koska toimintaympäristö muuttuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. 

30.10.2014
Varhaiskasvatus
Isät liikkeelle isänpäivänä!

Isät liikkeelle isänpäivänä!

Liikkuminen on kivaa ja etenkin, kun sen voi tehdä yhdessä isän kanssa. 

30.10.2014
Olympialaiset
Rion Olympialaisiin kuljetaan entistä tiiviimmällä yhteistyöllä

Rion Olympialaisiin kuljetaan entistä tiiviimmällä yhteistyöllä

Rioon tähtäävien olympia- ja paralympialajien valmennusvastaavat keskustelivat yhteisessä seminaarissa Aulangolla niistä tekijöistä, joilla huippusuoritukset ja inspiroiva ilmapiiri rakennetaan matkalla vuoden 2016 kesäolympialaisiin ja -paralympialaisiin.

13.10.2014
Varhaiskasvatus
Mielikuvitus johdattaa ajattomaan liikuntaan

Mielikuvitus johdattaa ajattomaan liikuntaan

Vihreäturkkinen ja Valkoturkkinen vaeltavat metsässä myrkkyoksien ja pahisten keskellä. Toinen on vajoamassa suohon, toinen makaa tajuttomana kumpareen toisella puolella… Leikin ja ”juonellisen” metsäretkeilyn vetovoimasta kertoi Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala Lasten liikuttajat ...

28.10.2014
Urheiluseurat
”Vinkki muille puheenjohtajille: Olkaa tavoitettavissa!”

”Vinkki muille puheenjohtajille: Olkaa tavoitettavissa!”

Ilmiannetut puheenjohtajat -juttusarjassa esittelyvuorossa on Leppävirran Virin lentopallojaoston Terho Happonen. Sarjassa esittelemme seurojen puheenjohtajia, joista olemme saaneet vihjeen. Haluamme tuoda esille heidän ajatuksiaan ja samalla kiittää arvokkaasta työstä.

23.10.2014
Varhaiskasvatus
Ennätysmäärä osuuspankkeja on kannustanut lapsia ja nuoria liikkumaan

Ennätysmäärä osuuspankkeja on kannustanut lapsia ja nuoria liikkumaan

Jo 12. kerran järjestetty päivähoidon Varpaat vauhtiin!-kampanja on liikuttanut lähes 130 000 lasta yli 2300 päivähoitopaikassa ympäri Suomen syys-lokakuun vaihteessa. Kampanjan tavoitteena on edesauttaa lapsia liikkumaan ...

09.09.2014
Urheiluseurat
Vielä ehdit mukaan Sinettiseuraseminaariin!

Vielä ehdit mukaan Sinettiseuraseminaariin!

Sinettiseuraseminaari kokoaa Sinettiseuraväen Helsingin Katajanokalle Marina Congress Centeriin ja Scandic Grand Marinaan 15.–16.11.2014. Teemana: Seuratoiminnan tulevaisuus. Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 26.10.

22.10.2014
Urheiluseurat
”Kaipaisin jonkinlaista foorumia puheenjohtajille.”

”Kaipaisin jonkinlaista foorumia puheenjohtajille.”

Ilmiannetut puheenjohtajat -juttusarjassa esittelyvuorossa on Myrkyn Yksityisratsastajien Irmeli Sillantaka. Sarjassa esittelemme seurojen puheenjohtajia, joista olemme saaneet vihjeen. Haluamme tuoda esille heidän ajatuksiaan ja samalla kiittää arvokkaasta työstä.

21.10.2014
Vammaisurheilu
Hae Ahos-apurahaa kouluttautumiseen vammaisurheilun ja -liikunnan parissa

Hae Ahos-apurahaa kouluttautumiseen vammaisurheilun ja -liikunnan parissa

Ahos-apuraha on tarkoitettu uusien ideoiden hakemiseksi ja vammaisten henkilöiden liikkumismahdollisuuksien kehittämiseksi. Ahos-apurahaa voidaan myöntää vammaisurheilun ja -liikunnan parissa toimivalle ohjaajalle, ...

20.10.2014
Olympiakomitea
Opiskelijoiden huippu-urheilutoiminta siirtyy Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikköön

Opiskelijoiden huippu-urheilutoiminta siirtyy Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikköön

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ottaa vastuun opiskelijahuippu-urheilusta (OHU) vuoden 2015 alusta alkaen. Siirron myötä toteutuu Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL), opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen ...

17.10.2014
Urheiluseurat
Välittävät valmentajat kodin tukena

Välittävät valmentajat kodin tukena

Päihteetöntä pelikulttuuria rakentamassa -seminaarissa 16.10 piirrettiin laajaa kaartaa yhteiskuntamurroksesta nuorten päihdebiletykseen ja edelleen todellisen elämän päihteettömälle pelikentälle. Tapanilan Erä rakentaa urheilutoiminnassaan päihteiden käytön nollatoleranssia.

17.10.2014
Respect
Vuoden 1964 koripallon Olympiajoukkue vietti 50-vuotisjuhlaansa

Vuoden 1964 koripallon Olympiajoukkue vietti 50-vuotisjuhlaansa

Suomen urheiluhistorian ainoa karsintojen kautta kesäolympialaisiin selviytynyt palloilujoukkue muisteli 50 vuoden takaisia tähtihetkiä juhlalounaalla Helsingissä.

16.10.2014
Urheiluseurat
Pakotettu vapaaehtoisuus – aitoa yhteisöllisyyttä hakemassa

Pakotettu vapaaehtoisuus – aitoa yhteisöllisyyttä hakemassa

Valon seuratoiminnan Helpdesk on ollut auki kuukauden. Kysymyksiä on tullut erityisesti seuran hyvän hallinnon alueelta. Yksi kysymys toistuu muodossa tai toisessa: voidaanko seuraihmisiä pakottaa myymään seuratuotteita tai osallistumaan talkootöihin? 

16.10.2014
Respect
Nuuska urheilussa päihteeksi muiden rinnalle

Nuuska urheilussa päihteeksi muiden rinnalle

Suomalaisten nuorten mielikuvat nuuskasta ovat myönteisiä, ja monet niistä liittyvät urheilun maailmaan. Nuoret tietävät nuuskaavia urheilijoita ja julkkiksia, ja nuuskan luullaan esimerkiksi olevan haitatonta suorituskyvyn kannalta. Onko urheilu tähän itse osasyyllinen? Reilu ...

14.10.2014
Työyhteisöt
EVA:n johtaja Matti Apusen sota tekosyitä vastaan

EVA:n johtaja Matti Apusen sota tekosyitä vastaan

Kuka pitää huolta työntekijöiden kognitiivisesta ja fyysisestä suoritustasosta? Voisiko CEO olla Chief Energy Officer vai onko hän Chief Excuse Officer? Master of Excuses Matti Apunen korosti jokaisen henkilökohtaista vastuuta kokonaisvaltaisessa elämäntapamuutoksessa, mutta kohdisti kysymyksiä myös yrityksille Kansallisessa ...