Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

28.04.2015
Paralympiakomitea
Rion 2016 paralympialaisten uskotaan rikkovan tv-katsojaennätykset

Rion 2016 paralympialaisten uskotaan rikkovan tv-katsojaennätykset

Kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) uskoo Rion paralympialaisten rikkovan television kaikkien aikojen katsojaennätykset. IPC:n puheenjohtaja Sir Philip Cravenin mukaan urheilijat tulevat kilpailemaan ...

27.04.2015
Urheiluseurat
KaPyn kentän laidalla ei seisoskella - lasten treenatessa vanhemmat kuntoilevat

KaPyn kentän laidalla ei seisoskella - lasten treenatessa vanhemmat kuntoilevat

Maanantai-iltaisin Hansavalkaman tekonurmikentällä on muutakin happeningia kuin Kauklahden Pyrinnön juniorijalkapalloilijoiden harjoituksia. Joukko aikuisia vääntää kentän reuna-alueella crossfitia ilmiselvästi hyvää hikeä ...

23.04.2015
Valo
VMP Group ja Valo yhteistyöhön – avainpeluri tai varamies voi ratkaista pelin

VMP Group ja Valo yhteistyöhön – avainpeluri tai varamies voi ratkaista pelin

Valo, valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry ja VMP Group ovat aloittaneet kolmivuotisen yhteistyön, jonka tarkoituksena on urheilun lajiliittojen, seurojen ja tapahtumien arjen helpottaminen ...

23.04.2015
Huippu-urheilun verkostotapaaminen vahvisti yhteisiä näkemyksiä

Huippu-urheilun verkostotapaaminen vahvisti yhteisiä näkemyksiä

Helsingissä järjestetty huippu-urheilun verkostotapaaminen vahvisti käsitystä siitä, että valmentautumisen keskittäminen, päätoimisuuden tukeminen ja osaamisen jakaminen ovat keskeisiä tekijöitä suomalaisen menestyksen kivijalkoina.

22.04.2015
Vammaisurheilu
Vammaisurheilijat löysivät urheiluakatemioihin

Vammaisurheilijat löysivät urheiluakatemioihin

Vammaisurheilun kehittäminen urheiluakatemiaverkostossa –hankkeen puolitoista vuotta kestänyt ensimmäinen vaihe päättyy 30.4.2015. Hankkeen päätavoitteena on saada vammaisurheilijat ja vammaisurheilulajit osaksi Suomen urheiluakatemiaverkostoa. Hanke on saavuttanut vuoden aikana erinomaiset tulokset ja urheiluakatemioiden mahdollisuudet ovat ...

22.04.2015
Koulu
Pärjääkö Salkkarit jättänyt Markku Pulli Suomen kovakuntoisimmille nuorille?

Pärjääkö Salkkarit jättänyt Markku Pulli Suomen kovakuntoisimmille nuorille?

Suomen kovakuntoisimmat nuoret kokoontuvat jälleen perjantaina 8.5 Helsingin jäähallissa, missä kisaillaan järjestyksessään neljäs Taisto School Power –finaali.

21.04.2015
Paralympiakomitea
Para School Day –kiertueella koululaiset kohtaavat paralympiaurheilijat

Para School Day –kiertueella koululaiset kohtaavat paralympiaurheilijat

Suomen Paralympiakomitean koulukiertue käynnistyy jälleen kahden viikon päästä. Para School Day –kiertue liikuttaa toukokuussa noin 3000 lasta, nuorta ja opettajaa kouluissa kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. ...

21.04.2015
Paralympiakomitea
Channel 4 vei paralympialaiset uudelle tasolle

Channel 4 vei paralympialaiset uudelle tasolle

Lontoon 2012 kesäparalympialaiset olivat monella mittapuulla historiallinen urheilutapahtuma. Suomessakin päästiin uudelle tasolle paralympialaisten näkyvyydessä ja arvostuksessa. Yksi osa tätä menestystarinaa oli televisiotuotantoyhtiö Channel 4, joka uskalsi tehdä rohkeasti eritavalla. Tuloksia nähdään vielä tänään ja pitkälti ...

21.04.2015
Sport.fi-sivuston etusivu uudistunut ja Blogit avattu

Sport.fi-sivuston etusivu uudistunut ja Blogit avattu

Olemme uudistaneet sporti.fi-sivustoa. Käytössä on nyt uusi etusivu, blogit ja uudistettu kalenteri. Kehitystyö jatkuu edelleen ja seuraavana selkeytetään uutisten ja kirjaston käyttämistä.

17.04.2015
Huippu-urheilu
Lajijohdon verkostotapaaminen pureutuu huippu-urheilun järjestelmiin ja investointilogiikkaan

Lajijohdon verkostotapaaminen pureutuu huippu-urheilun järjestelmiin ja investointilogiikkaan

Valo-talolla Helsingissä 21.4. järjestettävään lajijohdon verkostotapaamiseen on ilmoittautunut jo yli 100 suomalaista huippu-urheilun tekijää.

16.04.2015
Työyhteisöt
Johtajan viesti johtajille: ”Arkiliikunnan esimerkki on maratonien määrää olennaisempaa.”

Johtajan viesti johtajille: ”Arkiliikunnan esimerkki on maratonien määrää olennaisempaa.”

Pihlajalinna-konsernin varatoimitusjohtaja ja lääkäriasemaketju Dextran toimitusjohtaja, LT Leena Niemistö arvottaa fyysisen aktiivisuuden merkityksen korkealle niin johtajan kuin lääkärin roolissaan. ...

16.04.2015
Työyhteisöt
Mikä yhdistää teepussin ja taukoliikunnan?

Mikä yhdistää teepussin ja taukoliikunnan?

Puolapuissa roikkuu nuori mies, nainen vieressä pyörittää keppiä ja toinen askeltaa puolipallon päällä. Keskellä päivää! Kyseisen kaltaiset tilanteet ovat Lemminkäisen pääkonttorissa nykyään osa tavallista työarkea.

16.04.2015
Universiadit
Kesäuniversiadit kilpaillaan heinäkuussa Etelä-Koreassa

Kesäuniversiadit kilpaillaan heinäkuussa Etelä-Koreassa

28. kesäuniversiadit järjestetään Gwangjussa, Etelä-Koreassa 3.-14. heinäkuuta. Suomesta kisoihin osallistuu arvioltaan 85-90 urheilijaa 13 lajissa. Joukkue nimetään pääosin toukokuun loppuun mennessä.

15.04.2015
Arvot
Ota kantaa: Onko seuratoiminnan yhteisöllinen ydin hämärtynyt laatuajattelun ja ammattimaistumisen myötä?

Ota kantaa: Onko seuratoiminnan yhteisöllinen ydin hämärtynyt laatuajattelun ja ammattimaistumisen myötä?

Kansalaistoiminta ei ole muuttunut määrällisesti paljoakaan viime vuosikymmeninä, vapaaehtoisten seuratoimijoiden määrä on jopa hieman lisääntynyt. Vapaaehtoisten pitkäjänteinen sitoutuminen on kuitenkin vähentynyt ...

15.04.2015
Olympiakomitea
 Sinivalkoinen suorituskyky yhdistää Finnairin ja suomalaisen huippu-urheilun

Sinivalkoinen suorituskyky yhdistää Finnairin ja suomalaisen huippu-urheilun

Suomen Olympiakomitea ja Finnair julkistivat tänään merkittävän yhteistyösopimuksen suomalaisten huippu-urheilijoiden tukemiseksi kohti Rion Olympialaisia 2016.