Sport.fi Uutiset KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia
Kaikki uutiset
Liikuntapolitiikka

KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

- Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

- Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

- Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson. 

- Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

- Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia. Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

- On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi. Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys:

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)

Raporttiin kuuluva liite 3  KPMG: Benchmarking Analysis on Sport Organizations

Katso KPMG selvityksen julkistustilaisuus 4.4.2014 klo 11-12 Valo-talo (58 minuuttia). 

 

Lisätietoja

Asiantuntija Jussi Nikander, KPMG Oy Ab, jussi.nikander@kpmg.fi, puh. 040 714 8128
Johtaja Harri Syväsalmi, opetus- ja kulttuuriministeriö, harri.syvasalmi@minedu.fi puh. 040 55 777 25
Pääsihteeri Teemu Japisson, Valo, teemu.japisson@valo.fi, puh. 0400 878 949
Varapuheenjohtaja Jukka Rauhala, Olympiakomitea, puh. 040 5190 643

KPMG

KPMG on maailmanlaajuinen asiantuntijayritysten verkosto, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita. Toimimme 155 000 henkilön voimin 155 maassa ympäri maailmaa. KPMG-verkoston jäsenyritykset ovat Sveitsissä rekisteröidyn KPMG International Cooperativen ("KPMG International") jäseniä. Jokainen jäsenyritys on juridisesti itsenäinen ja erillinen yhteisö. Suomessa KPMG:n palveluksessa on yli 800 henkilöä 20 paikkakunnalla.

30.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: ”Joukkuehenki oli aivan loistava”

Nanjing2014: ”Joukkuehenki oli aivan loistava”

Nuorten Olympiajoukkue palasi Suomeen perjantaina iltapäivällä. Joukkue saapui terminaaliin jousiammunnan parikilpailussa olympiapronssia voittaneen Mirjam Tuokkolan johdolla.

28.08.2014
Liikuntapolitiikka
Budjettiriihestä: Arvailua

Budjettiriihestä: Arvailua

Tulevan vuoden tulo- ja menoarvio on näinä päivinä maan hallituksen käsittelyssä budjettiriihessä. Eduskuntaan esitys annetaan syyskuun puolivälissä ja kansanedustajat työstävät sitä koko syksyn valiokunnissa. Huipennus on joulukuussa, jolloin täysistunnossa äänestetään budjetista pääluokka kerrallaan lukuisten muutosesitysten siivittämänä. ...

27.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Suomalaisten saldoksi mitali ja viisi pistesijaa

Nanjing2014: Suomalaisten saldoksi mitali ja viisi pistesijaa

Suomalaisnuorten kokonaismenestys Nanjingissa oli ennakko-odotusten mukainen. Joukkueen kokonaissaldo oli yksi mitali ja viisi pistesijaa.

27.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Määttänen ja Sirén taistelivat neljänneksi

Nanjing2014: Määttänen ja Sirén taistelivat neljänneksi

Miro Määttänen ja Santeri Sirén taistelivat tiukasti Nuorten Olympialaisten beach volleyn mitaliotteluissa Kiinan Nanjingissa, mutta jäivät lopulta neljännelle sijalle.

27.08.2014
Koulu
Liikkuvat lapset tarkkaavaisempia

Liikkuvat lapset tarkkaavaisempia

Lasten elämä on muuttunut yhä enemmän istuvaksi, ja ruutuaika lisääntyy koko ajan mobiililaitteiden yleistyttyä. Vain kolmasosa lapsista liikkuu suositusten mukaan, eli vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Liikkumattomuus on lisännyt tutkijoiden kiinnostusta siihen, millainen vaikutus passiivisella ...

26.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Sandra Salonen golfasi huippukierroksen

Nanjing2014: Sandra Salonen golfasi huippukierroksen

Suomen kaksikko Oliver Lindell - Sandra Salonen päätyi sijalle 25 Nuorten Olympialaisten golfin parikilpailussa. Salonen pelasi finaalikierroksen toiseksi parhaan henkilökohtaisen tuloksen.

26.08.2014
Huippu-urheilu
15 urheilijaa sai KOK:n solidarity -tukea

15 urheilijaa sai KOK:n solidarity -tukea

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on myöntänyt viidelletoista suomalaisurheilijalle Olympic Solidarity –tukea Rion Olympialaisiin valmistautumista varten.

25.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Suomi kamppailee beach volleyn olympiamitaleista

Nanjing2014: Suomi kamppailee beach volleyn olympiamitaleista

(Kuva: FIVB) Suomen beach volley -kaksikko Miro Määttänen ja Santeri Sirén iski upeasti tiensä välieriin Nuorten Olympialaisissa Nanjingissa, Kiinassa.

25.08.2014
Kihu
Perustaitojen hallinta tehostaa lajitaitojen oppimista – ainakin voimistelussa

Perustaitojen hallinta tehostaa lajitaitojen oppimista – ainakin voimistelussa

Taidot muodostavat hierarkian, jossa perustaitojen päälle rakentuvat lajitaidot. Liikunnallisten perustaitojen hallinta luo raamit lajitaidoille, mitä parempi perustaitotaso, sitä pidemmälle voidaan päästä lajitaitojen ...

25.08.2014
Paralympiakomitea
Niko Salomaa purjehti maapaikan Rion paralympialaisiin

Niko Salomaa purjehti maapaikan Rion paralympialaisiin

Kanadan Halifaxissa järjestetyt vammaispurjehdusluokkien maailmamestaruuskilpailut päättyivät sunnuntai-iltana suomalaisittain iloisesti, kun turkulainen Niko Salomaa lunasti paikan vuoden 2016 paralympialaisiin. Yksinpurjehdusluokka 2.4mR:ää purjehtiva Salomaa sijoittui kokonaistuloksissa yhdeksänneksi ja lunasti kilpailun ...

25.08.2014
Vammaisurheilu
Yleisurheilijat palasivat mitalisaaliin kanssa kotimaahan

Yleisurheilijat palasivat mitalisaaliin kanssa kotimaahan

Suomen vammaisyleisurheilumaajoukkue palasi sunnuntai-iltana Helsinki-Vantaan lentokentälle hyväntuulisina. Suomi sai kilpailuissa 16 mitalia, joista 9 oli kultaa, kolme hopeaa ja neljä pronssia.Vertailun vuoksi vuoden 2012 EM-kilpailuista joukkue saavutti 9 mitalia.

24.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Mirjam Tuokkola tähtäsi olympiapronssille

Nanjing2014: Mirjam Tuokkola tähtäsi olympiapronssille

Jousiampuja Mirjam Tuokkola onnistui erinomaisesti kanadalaisen Eric Petersin kanssa Nuorten Olympialaisten jousiammunnan parikilpailussa. Kaksikko eteni näyttävillä voitoilla pronssiotteluun, jossa se kukisti Belgian ja Guatemalan parin.

23.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Suomalaisille ei jatkopaikkoja Nuorten Olympialaisissa

Nanjing2014: Suomalaisille ei jatkopaikkoja Nuorten Olympialaisissa

Mirjam Tuokkola hävisi tyttöjen jousiammunnan ensimmäisellä jatkokierroksella Brasilian Ana Machadolle eräpistein 3-7. Jatkopaikka jäi haaveeksi myös Kalle Kallioiselta ...

22.08.2014
Olympialaiset
Nanjing2014: Tuokkola ja beach-pojat jatkoon

Nanjing2014: Tuokkola ja beach-pojat jatkoon

Jousiampuja Mirjam Tuokkola selviytyi karsinnasta 32 parhaan joukkoon Nuorten Olympialaisten henkilökohtaisessa kilpailussa. Myös poikien beach volleyssa Suomi selviytyi jatkoon.

22.08.2014
Vammaisurheilu
Swansea 2014: Manni ja Kirjonen jatkoivat Suomen kultaputkea

Swansea 2014: Manni ja Kirjonen jatkoivat Suomen kultaputkea

Suomen kultaputki ei katkennut vammaisyleisurheilun EM-kilpailuissa Swanseassa kolmantenakaan päivänä. Aleksi Kirjonen jatkoi Suomen keihäsperinteitä voittamalla F56-luokan keihään ja Henry Manni otti T34-luokan 200 metrillä jo kisojen kolmannen mestaruutensa. Suomen mitalisaldo kolmen päivän jälkeen on ...